Showing posts with label Red Panda. Show all posts
Showing posts with label Red Panda. Show all posts

2 December 2012

Red Panda Fur and Tail



To make the tail I decided to experiment with net again but add another fabric in.





Started sewing a few together at a time. 



Strung them altogether and created this. 



If I added more and had blocks of colour instead of it changing every two have it changing every 10.

I think this would be perfect as a tail for a Red Panda, it has the right texture, price and simplicity for this kind of show.


Red Panda fur is quite whispy and a bit wiry. Thinking back to the other net sampling and the ruff making in workshop week I did and the one that looked like sheep I thought this technique might work.



I cut out layers of net and then sewed them in a line down a piece of calico.



I repeated this technique and added more strips close to the one before.



I really think this has worked well, it looks like the fur. It just need to be packed together well.


Back of calico.


Red Panda Prototype




A red panda size is only small

27 November 2012

Red Panda Photograph and Facts






Red Panda
The red panda is dwarfed by the black-and-white giant that shares its name. These pandas typically grow to the size of a house cat, though their big, bushy tails add an additional 18 inches (46 centimeters). The pandas use their ringed tails as wraparound blankets in the chilly mountain heights.
The red panda shares the giant panda's rainy, high-altitude forest habitat, but has a wider range. Red pandas live in the mountains of Nepal and northern Myanmar (Burma), as well as in central China.
These animals spend most of their lives in trees and even sleep aloft. When foraging, they are most active at night as well as in the gloaming hours of dusk and dawn.
Red pandas have a taste for bamboo but, unlike their larger relatives, they eat many other foods as well—fruit, acorns, roots, and eggs. Like giant pandas, they have an extended wrist bone that functions almost like a thumb and greatly aids their grip.
They are shy and solitary except when mating. Females give birth in the spring and summer, typically to one to four young. Young red pandas remain in their nests for about 90 days, during which time their mother cares for them. (Males take little or no interest in their offspring.)
The red panda has given scientists taxonomic fits. It has been classified as a relative of the giant panda, and also of the raccoon, with which it shares a ringed tail. Currently, red pandas are considered members of their own unique family—the Ailuridae.
Red pandas are endangered, victims of deforestation. Their natural space is shrinking as more and more forests are destroyed by logging and the spread of agriculture.



Type:
Mammal
Diet:
Herbivore
Average life span in the wild:
8 years
Size:
Head and body, 20 to 26 in (50 to 65 cm); Tail, 12 to 20 in (30 to 50 cm)
Weight:
12 to 20 lbs (5.4 to 9 kg)
Protection status:
Endangered
Size relative to a 6-ft (2-m) man:
Illustration: Red panda compared with adult man

source